Kandida dieta

Številni prehranski faktorji spodbujajo razrast kandide. Faktorji, ki najbolj ugodno vplivajo na širjenje kandide, so visok vnos sladkorja, mleka in ostalih mlečnih proizvodov, živila z visoko vsebnostjo kvasa in plesni in na koncu prehranske alergije.

Najpomembnejši del vsakega načrta zdravljenja kandide je dieta. Zdrava prehrana z nizko vsebnostjo sladkorjev je najboljši način, da prikrajšate kandido za hrano, ki jo najbolj potrebuje. Če združite to dieto z dobrimi probiotiki in antimikotnimi (protiglivičnimi) sredstvi, si dajete veliko možnosti, da premagate kandido.

1. Omejite sladkor in ogljikove hidrate!

Sladkor je glavno hranilo kandide. Omejitev vnosa sladkorja je nujna pri zdravljenju kronične kandidoze. Večini ljudi koristi že samo izogibanje rafiniranem sladkorju in velikih količin ogljikovih hidratov ter sadnih sokov.

Vsi vemo, da kandida potrebuje sladkor, vendar je redko naletimo na dobro razlago, zakaj je tako. Organizmi, kot je Candida albicans, potrebujejo organske spojine na osnovi ogljika, da jim zagotovijo energijo. V praksi to pomeni sladkorje, kot so glukoza, fruktoza in saharoza. To energijo kandida uporablja za rast in gradnjo svojih celičnih sten, ki vsebujejo 80% ogljikovih hidratov.

Vendar pa je kandida posebno vsestranski patogen in ji sladkorji služijo tudi za dodatne namene. Sladkorji omogočajo celicam kandide, da se spremenijo v njihovo bolj virulentno, glivično obliko. Ta oblika kandide je hitreje rastoča. Če ste opazili vztrajne simptome kandide, je verjetnost, da je kandida v črevesju že prešla na svojo glivično obliko.

Tako, kot lahko prehrana z veliko vsebnostjo sladkorja spodbuja prekomerno rast kandide, lahko obratno prehrana z manj sladkorji upočasni ali spreobrne razrast kandide. V študiji leta 2011 je bilo ugotovljeno, da so ogljikovi hidrati “nepogrešljivi” tako za rast celic kandide kot tudi za njen prehod v glivično obliko. Če kandida izgubi vir hrane, bo upočasnila svojo rast in zmanjšala se bo tudi njena pretvorba v glivično obliko.

Sadje

Sadja se je na splošno v začetni fazi diete potrebno izogibati (lahko ga dodajamo kasneje), vendar obstaja nekaj izjem. Limone in limete so res hranljivo sadje z nizko vsebnostjo sladkorja, ki ga lahko uporabite za okus po hrani in solatnem prelivu. Avokado in oljke so tudi sadje, čeprav mnogi ljudje tega ne zavedajo.

Kje se vse skriva sladkor?

Ker je sladkor kandidin prednostni vir hrane, je odstranjevanje sladkorja najpomembnejši ključ za vaš uspeh. Enako velja za umetna sladila. Umetna sladila niso dovoljena, saj pogosto vsebujejo škodljive kemikalije ali alergene. Povezani so s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno s povečanjem telesne mase, diabetesom in srčnimi boleznimi. Seznam sladkorjev in umetnih sladil, ki se jim je treba izogniti, vključuje:

 • Beli sladkor
 • Vsa umetna sladila, vključno s sladkorji v alkoholnih pijačah
 • Ječmenov slad
 • Rjavi rižev sirup
 • rjavi sladkor
 • Trsni sladkor
 • Kokosov sladkor
 • Med
 • Javorjev sladkor
 • javorjev sirup
 • Melasa
 • Palmov sirup
 • Rapadura sladkor
 • Živila, ki vsebujejo sladkor, vključno z omakami, pijačami itd.
 • Tapioka sirup

2. Mleko in mlečni izdelki

Obstaja kar nekaj razlogov za omejitev ali popolno izločitev mleka in mlečnih izdelkov pri težavah s kandido.

 • Laktoza v mleku (mlečni sladkor) je vir hrane za kandido.

 • Mleko je eden najbolj pogostih prehranskih alergenov.

 • Mleko vsebuje antibiotike, ki negativno vplivajo na dobre bakterije v črevesju in spodbujajo rast kandide.

 • Bodite pozorni, saj se mleko skriva v praktično vseh žitnih izdelkih (kruh, peciva, testenine, piškoti, …), ki jih boste našli na policah trgovin.

3. Alkohol

Alkohol prispeva k razrastu kandide in zato ni dovoljen pri tej dieti. Alkohol vsebuje ogromne količine predelanih ogljikovih hidratov, ki jih zlahka absorbirajo kolonije kandide, kar lahko prispeva k ponovnemu razrastu kandide.

Vino ne samo, da je fermentirano (kar pomeni, da je narejeno iz kvasa), ampak ima tudi visoko vsebnost sladkorja. In pivo, ki je tudi fermentirano, vsebuje gluten. Vsi ti dejavniki prispevajo k razrastu kandide.

Kaj lahko jemo?

Odlična novica je, da seznam dovoljenih živil vsebuje veliko okusne in zdrave hrane. Obstaja veliko okusnih virov beljakovin, maščob in neškrobnih ogljikovih hidratov, ki jih lahko uporabite za ustvarjanje slastnih obrokov. In res ni nobene omejitve, kako lahko uporabite zelišča, začimbe in druge arome, da jih naredite še bolj okusne.

Neškrobnata zelenjava
Artičoke
Šparglji
Brokoli
Brstični ohrovt
Zelje
Zelena
Kumara
Jajčevec
Česen (surovi)
Ohrovt
Čebula
Špinača
Paradižnik
Bučke

Sadje z nizko vsebnostjo sladkorja
Avokado
Limona
Limeta
Olive

Brezglutenska žita
Ajda
Proso
Ovseni kosmiči
Kvinoja

Zdrave beljakovine
Sardoni
Piščanec
Jajca
Losos (divji – negojen)
Sardine
Puran

Nekaj mlečnih izdelkov
Maslo
Ghee
Kefir
Jogurt (probiotični)

Oreščki in semena
Mandelj
Kokos
Laneno seme
Lešniki
Sončnična semena

Zelišča, začimbe
Jabolčni kis
Bazilika
Črni poper
Cimet
Klinčk
Koper
Česen
Ingver
Origano
Paprika
Peteršilj
Sol
Kurkuma

Zdrave maščobe in olja
Kokosovo olje (deviško)
Laneno olje
Olivno olje
sezamovo olje

Sladila
Eritritol
Stevia
Ksilitol

Fermentirana hrana
Kefir
Olive
Kislo zelje
Jogurt

Pijače
Cikurija
Filtrirana voda
Zeliščni čaji
Limonada

Košarica
Scroll to Top