Vzroki za razrast kandide

Številne življenjske okoliščine, zunanji dejavniki ter psihološki in duševni dejavniki, neposredno ali posredno oblikujejo okolje, v katerem kandida uide iz nadzora in se manifestira v različnih skupnih simptomih okužbe s kvasovkami.

Antibiotiki

Prevlado kandide v današnjih časih bi lahko v največji meri pripisali vsesplošni uporabi antibiotikov – od antibiotikov proti gripi, okužbam, aknam in do uživanja živil, ki so hranjena z antibiotiki (meso, mleko, perutnina, jajca,…).

Predvsem je treba vedeti, da antibiotiki ne ubijajo virusov in kvasovk (kandida), temveč uničujejo samo bakterije. Ob vsakem zdravljenju z antibiotiki, le ti poleg slabih bakterij uničijo tudi večino dobrih, ne pa kandide.

Dobre bakterije držijo kandido pod nadzorom. Z jemanjem antibiotikov ustvarimo idealno okolje, v katerem se začne kandida nekotrolirano množiti in širiti svoje kolonije. Nepremišljena in prekomerna uporaba antibiotikov ni samo gledana kot glavni vzrok za razrast kandide, ampak tudi za porast okužb z drugimi bakterijami.

Slaba prehrana

Prehrana z visokim deležem rafiniranih ogljikovih hidratov in predelanimi živili ter nizkim deležem svežega sadja in zelenjave vpliva na biokemične procese v celicah, poslabša prebavo in ovira sposobnost telesa, da sproti odststranjuje strupe iz telesa.

Poleg tega tak način prehranjevanja hrani tudi kandido, ki se razrašča zaradi prehrane, bogate z rafiniranimi ogljikovimi hidrati, kot so sladkor, bela moka in beli riž. Kandida ima tako stalno oskrbo s hrano, kar je idealen pogoj za povečanje njene populacije (razrast).

Pomanjkanje hranil je še en pomemben dejavnik. Naš telo mora vsak dan pridobiti približno 40 bistvenih vitaminov, mineralov in hranilnih snovi, da bi celice v našem telesu lahko popolnoma delovale in ostale zdrave. Te hranilne snovi večinoma prihajajo iz naše prehrane, saj jih telo ne more samo proizvesti. Ko jemo več predelanih živil in manj hrane z visoko hranilno vrednostjo, imunski sistem slabi in postane manj učinkovit, saj je prehrana zelo pomembna za zdravo imunsko delovanje. Z oslabljenim obrambnim sistemom kandidi olajšamo razmnoževanje.

Oslabljen imunski sistem

Kadar je naš imunski sistem oslabljen zaradi več dejavnikov, kot so pomanjkanje hranil, nalaganje strupov (težke kovine, kemikalije, bakterije, virusi, paraziti), stres, pomanjkanje spanja ali pretirana uporaba zdravil, kot so antibiotiki in steroidi, telo postane občutljivo za skoraj vsako vrsto bolezni. V tem stanju se telo ne more braniti in ne more nadzorovati procesa prekomerne rasti kandide.

Ko so imunske sposobnosti telesa oslabljene, to omogoča kandidi, da pridobi zagon za razrast znotraj telesa. Genetska šibkost in uporaba določenih zdravil, vključno s steroidi, tabletami za kontracepcijo, antibiotiki in kortizolom, skupaj s slabo prehrano, podaljšano boleznijo, stresom, zlorabo alkohola, kajenjem, pomanjkanjem spanja in telesno neaktivnostjo, prispevajo k slabitvi imunskega odziva, ustvarjanje dominskega učinka; kar poslabša okužbo s kandido.

Kopičenje toksinov v črevesju, ledvicah, jetrih, krvi in limfnem sistemu

Naša vsakodnevna izpostavljenost tisočim toksinom, ki jih dobimo s hrano, z zrakom, zdravili in slabo kakovostjo oskrbe z vodo, povzročajo toksičnost v krvi, limfi, ledvicah in debelem črevsju. To vodi v kratkoročne in dolgoročne težave z zdravjem. Med njimi je tudi prekomeren razrast kandide.

Antibiotiki, zdravila in steroidi spremenijo črevsno okolje (mikrofloro) in preobremenijo jetra, enega od glavnih organov za razstrupljanje, kar vodi do prekomernega razrasta kandide. Težave z antibiotiki je tudi ta, da jih najdemo v večini mlečnih in mesnih izdelkov, zaradi česar je izpostavljenost antibiotikom na vsakodnevni ravni skoraj neizogibna, razen če se odločite za korenito spremembo vaše prehrane.

Stres

Stres, ki ga lahko povzroči pomanjkanje spanja, čustvene težave, tesnoba ali pritisk v vsakodnevnem življenju, znanstveno dokazano sproži rast okužb z kvasovkami zaradi naslednjih razlogov:

  • Stres tudi spremeni naše bakterijsko notranje okolje v črevesju, saj zmanjšuje število prijaznih bakterij in s tem kandidi omogoča pogoje za širitev.
  • Kronični stres vodi v kronično proizvodnjo stresnega hormona kortizola. Kortizol je dober v majhnih količinah – je protivneten in pospeši obnovo tkiva. V nekaterih stresnih pogojih se proizvajajo večje količine kortizola, kar na dolgi rok postane škodljivo, saj povzroča neprekinjeno supresijo (zaviranje) imunskega sistema. Neprekinjena slabitev imunskega sistema povzroči, da je oseba dovzetna za več okužb. To je stanje, ko lahko kandida izkoristi situacijo in povzroči okužbo.
  • Stres lahko spremeni notranje okolje črevesja – zmanjša kislost, spremeni gibanje črevesja itd. To lahko zavira rast koristnih laktobacilov. Lactobacilli obdržijo populacijo kandide pod nadzorom in če laktobacili ne morejo ostati v črevesju, bo kandida prevzela nadzor.
  • Stres zmanjšuje nastajanje protiteles IgA. IgA nam zagotavlja obrambo pred boleznimi, ki jih povzročajo mikroorganizmi, zato vsako zmanjšanje IgA nardei naže telo bolj dovzetno za okužbe.
  • Stres vpliva tudi na črevesne organizme. Holdeman in sodelavci iz ZDA so se leta 1975 znova pokazali, da lahko čustveni stres, kot sta jeza in strah, prizadene našo črevesno mikrofloro. Ugotovili so 20-30% povečanje ene vrste bakterij v črevesju kot odziv na strah ali jezo. Ko se je stanje rešilo, se je število organizmov vrnilo v normalno stanje.
  • Stres dviguje ravni sladkorja v krvi, ki hranijo celice kandide, kar ji omogoča, da preraste.

Hormonsko neravnovesje

Dobre bakterije v črevesju potrebujejo ravnovesje med estrogenom in progesteronom ter ustrezno količino obeh za svojo podporo. Če pride do neravnovesja med estrogenom in progesteronom zaradi kontracepcijskih tablet ali nadomestnega zdravljenja s hormoni ali celo pri obdobju pred menstruacijo, lahko vse to vpliva na črevesno floro, s čimer lahko kandida prevzame nadzor in se razmnoži.

Stanja, ki povzročajo hormonska nihanja, kot so puberteta, nosečnost, menstruacija, PMS in uporaba kontracepcijskih tablet, ustvarjajo ugodno okolje za kandidizazo. Ženske so bolj dovzetne kot moški, saj ženske ravni hormonov zaradi več razlogov nenehno nihajo. Trajne visoke ravni estrogena, na primer, lahko ogrozijo funkcijo imunskega sistema. Prekomerno rast kandide spodbuja tudi ženski hormon progesteron, ki je med nosečnostjo povišan.

To je eden od razlogov, zakaj mnoge ženske pogosto doživljajo vaginalno okužbo s kandido med nosečnostjo in menstruacijo. V tem času telo prehaja skozi številna hormonska nihanja, ki jih spremljajo spremembe v vaginalni kislosti (pH vrednosti), kar bi lahko prispevalo k obolenju s kandido.

Spolna dejavnost

Okužba s kvasovkami, zlasti v vaginalni ali penisni coni, je lahko nalezljiva in prenosljiva s spolnimi odnosi. Pred spolnim odnosom je previdnost in zdravljenje okužbe s kvasovkami pomemben korak za preprečevanje širjenja okužbe s kandido.

Košarica
Scroll to Top