Simptomi kandide

Kandida je stanje, ki ga je zelo težko diagnosticirati, ker lahko vsakega posameznika prizadane na drugačen način. Simptomi kandide se lahko pojavijo na različnih delih telesa in na način, ki je lahko edinstven za to osebo. Zaradi tega in drugih razlogov je kandida pogosto napačno diagnosticirana.

 • Tako kot drugi sindromi in kronične bolezni se lahko simptomi kandide pojavljajo na različnih mestih v telesu. Obstajajo testi za prevelik razrast kandide, najboljši pokazatelj pa so še vedno simptomi. Če pogledamo različne simptome, so lahko dobri pokazatelj, ali imate s svojo črevesno floro globlji problem.

 • Znaki in simptomi kandidoze lahko vključujejo utrujenost, možgansko meglo, prebavne težave, sinusne okužbe, ponavljajoče se glivične okužbe, blago depresijo, bolečine v sklepih in še veliko več. Če imate kandido, se boste morda srečali s kakšnim od spodaj naštetih ali z vsemi od teh simptomov. Vsi so lahko povezani z neravnovesjem v črevesni flori.

9 pogostih simptomov kandide

Spodaj so najpogostejši simptomi. Morda imate le peščico teh, ali pa boste morda prepoznali večino iz seznama. Začnimo s podrobnejšim razumevanjem teh simptomov, nato bomo navedli nekaj manj pogostih simptomov, ki bi jih utegnili doživeti.

1. Kronična utrujenost

Se počutite utrujeni ves čas? Razlog bi lahko bilo neravnovesje bakterij v črevesju, ki ga povroči kandida. Patogen, kot je Candida albicans, lahko vpliva na vaše ravni energije na več različnih načinov. Ko zunanji dejavnik, kot so antibiotiki, porušijo ravnovesje v vaši črevesni flori, je eden od najbolj neposrednih učinkov absorpcija hranil. Črevesje je kraj, kjer se odvija veliko prebavnih procesov. Tukaj se hranila razgradijo, predelajo in absorbirajo. Če je kandida (ali drugi patogen) razširila svoje kolonije do točke, na kateri lahko vpliva na to ravnovesje, zaradi tega trpi absorpcija hranil. Hrana lahko prehaja skozi črevo, ne da bi bila pravilno razgrajena in s tem izgubimo priložnost, da se absorbirajo hranila, ki jih hrana vsebuje. Sčasoma lahko to povzroči utrujenost, ker vaše telo preprosto ne dobi goriva, ki ga potrebuje.

Medtem tudi metabolni procesi kandide proizvajajo veliko različnih kemikalij, od katerih so mnogi toksični za nas. Ti vključujejo nevrotoksin, imenovan acetaldehid, ki je enaka kemikalija, ki povzroča alkoholnega mačka. Pri zdravem posamezniku majhne količine acetaldehida, ki jih proizvaja kandida, zlahka predelajo jetra. Pri osebi s preveliko stopnjo razrasta kandide pa to ni nujno. Jetra postanejo preobremenjena, ko se borijo za obdelavo večjih količin acetaldehida. Ta razgradnja acetaldehida in drugih toksinov lahko upočasni različne procese v vašem telesu. In ne pozabite, da so jetra tudi odgovorna za shranjevanje energije.

To nas vodi k zadnjemu razlogu, zakaj lahko kandida povzroči utrujenost. Stvari, kot preobremenjena jetra, oslabljen imunski sistem in kronična utrujenost lahko pritiskajo na druge organe. Na primer, izčrpanost nadledvičnih žlez se pogostokrat pojavi sočasno z razrastom kandide.

2. Možganska megla

Doslej smo se dotaknili enega razloga, zakaj razrast kandide lahko privede do možganske megle, zmedenosti, težav s spominom in slabe koncentracije. Krivia je kemikalija, imenovana acetaldehid, eden od strupenih stranskih produktov, ki jih proizvaja Candida albicans.

Acetaldehid je samo ena od številnih kemikalij, ki jih proizvaja kandida (obstaja jih še vsaj 79). Drugi vključujejo amoniak in sečno kislino. Ampak acetaldehid ima verjetno največji učinek na vaše dobro počutje. Če je vaša glava trajno “meglena”, se stalno borite, da bi ostali ostanejo osredotočeni in ste bolj pozabljivi, kot ste bili nekoč, bi lahko za to krivili acetaldehid.

Obstaja več načinov, na katere lahko acetaldehid vpliva na vašo mentalno osredotočenost:

 • Rdeče krvne celice, ki se kombinirajo z acetaldehidom, lahko prenašajo manj kisika v možgane in potujejo počasneje skozi krvne žile.
 • Acetaldehid lahko povzroči pomanjkanje vitamina B1, kar je ključnega pomena za dobro zdravje možganov.
 • Acetaldehid lahko poškoduje živčne celice podobno kot kronični alkoholizem ali Alzheimerjeva bolezen.

3. Prebavne težave

Kandida je navsezadnje stanje zdravja črevesja. Spremembe v vašem prebavnem traktu so tisto, kar na koncu pripelje do vseh drugih simptomov na tem seznamu.

Karkoli je povzročilo razrast kandide, ne glede na to, ali gre za antibiotike ali prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja, rezultat je neuravnotežena črevesna flora. Poleg slabitve imunskega sistema lahko to neravnovesje resnično vpliva na način, kako vaše telo prebavi hrano.

Te “dobre bakterije”, ki običajno prebivajo v črevesju, so ključni del našega prebavnega sistema, ki je odgovoren za predelavo škrobov, vlaknin in nekaterih sladkorjev.

Ko Candida albicans preobremeni zdravo črevesno floro, vse to začne začne vplivati na slabše delovanje tankega in debelega črevesja. To lahko pomeni drisko, zaprtje, pline, napihnjenost, krče, slabost in veliko drugih simptomov, povezanih s črevesjem.

4. Ponavljajoče se glivične okužbe

Naslednji korak je morda najbolj očiten znak prekomernega razrasta kandide. Ponavljajoče se vaginalne glivične okužbe so jasen znak razrasta kandide.

Tudi če očistite lokalizirano glivično okužbo, se kandida lahko razraste in širi na različna področja v telesu. Torej, čeprav uspete pozdraviti vaginalno okužbo, se lahko isto področje še vedno ponovno okuži, dokler v telesu generalno in globje ne odpravite kandide.

5. Ustne gobice

Usta so še en del prebavnega trakta, ki je še posebej ranljiv za kandidiazo. Ustne gobice so neverjetno pogoste in v svoji blagi obliki pogosto nediagnosticirane, dokler ne postanejo precej hujši problem. Okužba črevesja s kandido se pogosto pojavi hkrati z ustnimi gobicami.

To je zato, ker lahko enake okoljske spremembe, ki povzročajo prekomeren razrast kandide v črevesju, povzročijo tudi peroralno okužbo s kandido. Če jemljete antibiotike ali jeste prehrano z visoko vsebnostjo sladkorja, boste spremenili okolje tako v črevesju kot v ustih, tako da bodo obe lokaciji privlačni za razrast kandide.

6. Prehranska občutljivost

To je pravi trenutek, da omenjamo črevesno prepustnost ali sindrom prepustnega črevesja. To stanje se zgodi, ko iz kandide zrastejo dolge veje (rizoidi), ki prodrejo v stene črevesja. Če tega ne odkrijemo, lahko to povzroči visoko prepustno črevesno membrano, ki omogoča prehrambenim delcem in metabolitom, da odstopijo od črevesnega lumena in vstopijo v krvni obtok za steno preko krvnih žil.

Te delčke hrane in bakterije naš imunski sistem prepozna kot tuje snovi. Vendar pa lahko reakcija imunskega sistema na te delčke hrane v krvnem obtoku potencialno povzroči občutljivost na živila. Ker ta živila vstopajo v krvni obtok, območje, kjer dejansko ne spadajo, vaše telo začne z njimi obravnavati kot grožnjo za vaše zdravje. Ko boste ponovno jedli ta živila, se bo vaš imunski sistem odzval nanje.

7. Glivične okužbe na koži in nohtih

Tako kot mikroorganizmi znotraj črevesja, so tudi na koži bakterije, ki vas ščitijo in preprečujejo, da se patogeni, kot so Candida albicans, ne širijo na nekontroliran način. Ti zaščitni mikroorganizmi so pogosto znani kot kožna flora ali mikrobiota kože.

Enaki pogoji, ki povzročajo prekomeren razrast kandide v črevesju (prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja, oslabljen imunski sistem itd.), lahko spremenijo tudi okolje na koži in omogočijo kandidi, da preplavi lokalno floro. To lahko povzroči glivične okužbe nohtov in kožne izpuščaje. Tople vlažne površine, kot sta pazduha in dimlje, so še posebej ranljiva področja.

Kot pri ustnih gobicah je spreminjanje okoljskih pogojev ključ do odprave površinskih glivičnih okužb na dolgi rok. Iste terapije, ki lahko spreobrnejo prekomerno rast kandide (npr. probiotiki, antimikotiki (protiglivična sredstva) in dieta z nizko vsebnostjo sladkorja), lahko pripomorejo k odpravi glivičnih okužb kože.

8. Bolečine v sklepih

Sečna kislina je še en strupen stranski produkt kandide in lahko povzroči bolečine v različnih delih telesa. Če se v telesu nalaga do zadostne ravni, lahko sečna kislina vodi v protin (putika), obliko artritisa, povezano z bolečino, togostjo in otekanjem v sklepih. Ti napadi se lahko zgodijo nenadoma in se lahko pojavijo večkrat, dokler se ne reši osnovni problem. Dolgotrajnejše, visoke ravni sečne kisline lahko poškodujejo vaše kite in sklepe.

9. Slabo razpoloženje - depresija

Do zdaj smo razpravljali o številnih simptomih, ki vključujejo utrujenost, bolečine v sklepih, možgansko meglo in več. Če imate nekaj od teh različnih simptomov, lahko to vpliva na vaše razpoloženje. Vendar pa obstaja tudi bolj neposredna povezava med kandido in depresijo. Prekomerna razrast kandide v črevesju lahko zavre produkcijo serotonina, enega od nevrotransmiterjev, ki povečuje nivo vašega razpoloženja. Večina serotonina je proizvedena v črevesju, zato je verjetno, da bo večja verjetnost, da bo njegova proizvodnja s prisotnostjo kandide oslabljena.

Dopamin je še en nevrotransmiter, ki vpliva na vaše razpoloženje in nizka koncentracija dopamina je močno povezana z depresijo. Kandida ima vlogo tudi tukaj, saj se eden od kandidinih metabolitov (acetaldehid) veže z dopaminom. To, mimogrede, je tudi eden od razlogov, zakaj so alkoholiki nagnjeni k depresiji.

Nazadnje, preobremenjena jetra pri razrastu kandide lahko zmanjšajo vašo sposobnost shranjevanja in uporabe vitamina B12. Ta pomemben vitamin pomaga vašim možganom in živčnemu sistemu pravilno delovati, nizke ravni pa so povezane z depresijo in duševnimi boleznimi.

Še 36 simptomov kandide

Zgoraj navedeni simptomi so lahko najpogostejši znaki, da imate težave s kandido, vendar še daleč od tega, da so edini. Kronično neravnovesje bakterij v črevesju lahko vpliva na ravni hormonov in nevrotransmiterjev, imunski sistem, jetra in še veliko več.

Znaki razrasta kandide lahko vključujejo tudi katere koli od spodaj navedenih simptomov. Če prepoznate nekaj od teh, skupaj z nekaterimi bolj pogostimi simptomi, navedenimi zgoraj, je velika verjetnost, da kandida povzroča vaše zdravstvene težave.

 • Refluks kisline
 • Akne
 • Alergije
 • Astma
 • Krvavitev iz dlesni
 • Napihnjenost
 • Neprijeten telesni vonj
 • Zaprtje
 • Razpokan jezik
 • Hrepenenje po sladki hrani
 • Driska
 • Omotičnost
 • Napihnjenost
 • Gripi podobni simptomi
 • Glivični kožni izpuščaj
 • Halitoza (kronični ustni zadah)
 • Nezmožnost koncentracije
 • Nezmožnost izgube teže
 • Slaba prebava
 • Nespečnost
 • Razdražljivost
 • Srbeči anus
 • Srbeče oči
 • Nizek libido
 • Sluz v blatu
 • Bolečine v mišicah in togost mišic
 • Slabost
 • Napadi panike
 • Dolgotrajna ekstremna utrujenost
 • Slaba koordinacija
 • Slab spomin
 • Psoriaza
 • Občutljivost za dišave in kemikalije
 • Občutljivost na svetlobo
 • Črevesni krči
 • Zadrževanje vode
Košarica
Scroll to Top