Kandida in probiotiki

Probiotiki so verjetno najbolj pomemben del programa za odpravo kandide. Dobri probiotiki, kombinirani s pravilno dieto in protiglivičnimi sredstvi, lahko upočasnijo in celo spreobrnejo razrast kandide, ki lahko ovira delovanje imunskega sistema in povzroči motnje v razpoloženju, utrujenost in celo paleto zdravstvenih težav.

Probiotiki se borijo proti kandidi na različne načine:

  • Obnovijo in uravnotežijo črevesni sistem z nadomeščanjem dobrih bakterij, ki so izginile z razrastom kandide
  • Probiotiki držijo kandido pod nadzorom tako, da zavirajo njeno rast (in zmanjšujejo možnost njenega razrasta že v osnovi). Raziskave kažejo, da to probiotikom omoogča protiglivična snov, kot je mlečna kislina ki jo izločajo probiotične bakterije.
  • Mlečna in ocetna kislina, ki jo izločajo probiotične bakterije, pomagata vzdrževati ustrezno kislost želodca, ki je potrebna, da se ne razrastejo slabe bakterije.

Najpomembnejša probiotična seva za boj proti kandidi:

  • Lactobacillius acidophilus je najbolj priljubljen probiotični sev. Raziskave so pokazale, da izboljšuje delovanje imunskega sistema in pomaga zmanjšati obseg razrasta kandide.
  • Bifidobacteria bifidum je še dobro raziskan probiotični sev, ki pomaga pri prebavi, podpira delovanje imunskega sistema in pomaga pri sintezi B vitamina.

Zakaj so probiotiki pomebni del programa proti kandidi?

1. Probiotiki podpirajo imunski sitem

Prebavni trakt igra ključno vlogo za naše zdravje, saj se kar 70-80% celotnega imunskega sistema nahaja v črevesju. Zato črevesni trakt (in ravnovesje bakterij v njemu) igra izredno pomembno vlogo pri preprečevanju okužb in bolezni.

Naše črevesje vsebuje tako koristne kot škodljive (slabe) bakterije. Pri zdravem človeku je razmerje med obema približno 85% : 15% v korist dobrih bakterij. Ko se to razmerje poruši, govorimo o disbiozi. Takrat se različni tipi gliv, kvasovk ali bakterij začnejo razraščati, kar vpliva na telo na številne negativne načine.

Z uživanjem probiotikov pomagamo telesu, da zopet vzpostavi zdravo razmerje 85% : 15%. Zdravjo razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami povečuje učinkovitost imunskega sistema in pomaga telesu v boju proti patogenom.

Z obnovitvijo imunskega sistema lahko izboljšamo telesno obrambo proti kandidi. Ta je pomembna ne samo takrat, ko se je kandida že razrasla, ampak tudi pri temu, da bi se spet pojavila v prihodnosti. Zato je priporočljivo jemati probiotike tudi po temu, ko je zdravljenje kandide končano.

2. Kislost črevesja

Številne koristne bakterije v probiotiku izločajo majhne količine mlečne ali ocetne kisline. To omogoča vzdrževati pravilno stopnjo kislosti črevesja. Zakaj je to pomembno? Kandida lahko spremeni svojo obliko v patogenično, glivično obliko samo v alkalnem okolju. Ustrezna kislost črevesja ustvari izredno negativno okolje za razrast kandide.

Obstajajo številni razlogi, zakaj črevesje postane alkalno. Eden najpogostejših vzrokov so antibiotiki. Antibiotiki pobijejo vse bakterije v črevesju, ne samo slabih. V normalnih pogojih bi morala biti kislost črevsja med 4 in 6 na pH lestvici. Ko antibiotiki ubijejo koristne bakterije, ki proizvajajo kisline, postane črevesje preveč alkalno. Terapija s probiotiki pomaga obnoviti kislost črevesja.

3. Probiotiki pomagajo izriniti kandido

Eden od namenov jemanja probiotikov je, da ”napolnimo” črevesje z dobrimi bakterijami, ki zaradi svoje številčnosti izrinejo kandido. Ko antibiotiki ubijejo tudi dobre bakterije, ustvarijo ugodne pogoje za to, da se lahko kandida nenadzorovano širi.

Zato je pomembno, da pri okužbi s kandido vedno jemljemo probiotike v velikih odmerkih, saj lahko le tako zopet pomagamo hitro vzpostaviti zdravo razmerje 85:15 v korist dobrih bakterij.

Probiotiki so učinkovit del terapije proti kandidi, saj pomagajo ponovno uvajati dobre bakterije v črevesni sistem. Te bakterije ustvarijo velike, zdrave kolonije, ki pomagajo izriniti kandido, regulirajo kislost črevesja in krepijo imunski sistem.

Košarica
Scroll to Top